PER AIXÒ DIEM CLAR I CATALÀ: “ARES ? NO, GRÀCIES !!

Us volem fer arribar el posicionament oficial de la nostra associació davant les barbaritats que s’estan projectant i realitzant en el nostre poble. Aquesta és la carta que hem fet arribar als mitjans de comunicació:

 

Benvolguts senyors: 

L’Associació de Veïns del Nucli Antic se sent obligada a posicionar-se en contra de les darreres actuacions urbanístiques que graviten sobre el nostre municipi. Unes actuacions planificades, redactades i aprovades en contra de la gran majoria dels pratencs i de les seves forces associatives cíviques i econòmiques. 

Cal fer un petit resum per a veure la magnitud i l’impacte d’allò que ens estant preparant des de l’Equip de Govern Municipal: [@more@]Sobre una població com l’actual al voltant del 65.000 habitants, hi ha en marxa per part de la Generalitat (amb el vist i plau de l’Ajuntament) els següents plans Urbanístics: 

a).- L’Are de l’Eixample Sud del Prat amb un potencial de 2.648 habitatges (la meitat de protecció oficial). Previsió de construcció: abans de 4 anys. 

b).- L’Are de Ronda Sud-Aeroport amb un potencial de 775 habitatges (la meitat de protecció oficial). Previsió de construcció: abans de 4 anys. Per la seva part, l’Ajuntament ha endegat o te la previsió de desenvolupar aquestes dues actuacions: 

c).- La Modificació del PGM Estació Intermodal-Barri La Seda amb un potencial de 2.445 habitatges (el 40% de protecció oficial segons la llei vigent). Previsió de construcció: abans de 6 anys. Aquesta actuació afecta de manera molt seriosa i negativa a un sector històric del municipi (el carrer Major).  

d).- La resta de l’Eixample del Prat Nord (150 hectàrees aproximadament) amb un potencial de 5.000 habitatges (el 40% de protecció oficial segons la llei vigent). Previsió de construcció: abans de 8 anys. 

En total, a curt termini (6 anys) les dues Ares més l’Estació Intermodal-Barri La Seda comporten que en quatre anys el parc edificatori del municipi tindrà un increment de 5.868 habitatges. Es a dir, uns 22.000 habitants: un terç de la població actual. I si contem la resta de l’Eixample Nord superem els 60% dels actuals habitants. No hi ha d’altre municipi en tot Catalunya que tingui un creixement tant desorbitat en tant poc de temps. I a la resta de l’Estat espanyol tindríem que anar als llocs on Francisco Hernando “El Pocero” ha posat el seu peu. 

La pregunta és: ¿Està preparat el municipi per acollir aquesta massa poblacional?. Creiem que no. 

Caldria haver fet un previ debat social, una informació amplia i clara respecte de unes previsions que poden condicionar i marcar el futur urbanístic, social i econòmic del nostre municipi amb unes fases i unes etapes capaces de integrar els nou vinguts en el teixit social actual. L’impacte d’actuacions i incorporacions tant potents respecte de una població (la nostra) que ha estat fixada durant més de trenta anys al voltant del 60.000 habitants demana una reflexió profunda, calmada i acurada.  

El creixement perifèric previst en aquestes actuacions de la nostra ciutat és un model a debatre. Els buits residencials existents a l’interior (Enkalene, Fondo d’en Peixo) demanen decisions a mig i llarg termini que permetin anar cap a un model de ciutat més integrada al voltant del nucli antic (un nucli antic a preservar) i amb més futur. Un model de ciutat més compacte i centralitzada residencialment, rodejada de uns usos comercials i terciaris: just al contrari del que s’està fent. 

El Prat ha estat força castigat per les infraestructures que han ocupat una part important del seu sòl com per no tenir una especial cura en preservar i planificar la “resta” del territori que no ha estat envaït per aquelles infraestructures. I per fer-lo no hi altre forma que donar participació a tothom. 

Per acceptar les Ares, la llei obliga a un pronunciament previ de l’Ajuntament. Doncs bé, front de la petició de la Generalitat per aquest pronunciament, no hi ha hagut cap resposta en el cas de El Prat. L’Equip de Govern no ha donat per escrit cap opinió quan la Generalitat l’hi ha demanat que pensava sobre situar sobre el seu territori els 3.423 habitatges de les dues Ares. Com si això fora un tema menor sobre el que no calia pronunciar-se. En tot Catalunya, es l’únic Ajuntament que ha passat olímpicament quan se l’hi ha consultat. Això ens diu el remolc a que l’Equip de Govern Municipal actual va respecte de decisions, interessos i opinions que no son estrictament locals.

Hi ha una raó de pes per rebutjar les Ares des de la perspectiva del finançament municipal, i és la següent: En el cas de no tractar-se d’Ares, l’Ajuntament rebria el 10% de l’aprofitament urbanístic sense cap cost. Es a dir, l’equivalent mínim a vint milions d’euros en solars edificables. En el cas de les Ares, com que l’aprofitament del 15% es destina a construir els equipaments del sector, l’Ajuntament no hi rep cap dels vint milions esmentats. El que si rep l’Ajuntament, en les Ares, és una població de 12.000 habitants (el 20% de l’actual) que generarà tot un seguit de serveis i costos que no hauran rebut el previ ingrés d’aquells vint milions d’euros, amb lo qual es deurà d’incrementar la pressió municipal sobre la resta de la població. Perquè hi hauran més costos i cap ingrés. 

Aquesta Associació presentarà al·legacions en el tràmit d’informació pública de les dues Ares, evidenciant un seguit de contradiccions i mancances formals i de contingut de la documentació. Però a banda d’això entenem que cal una oposició ferma, clara i raonada de la nostra societat contra aquestes Ares, tant per la manca de participació ciutadana com per no respondre als interessos de l’urbanisme i la societat pròpiament pratencs i per comportar un cost afegit per l’actual població. Una oposició que defensi la retirada de les dues Ares i l’inici de un debat ampli, plural i seré de com volem el futur urbanístic i social del nostre Prat de Llobregat.  

Els pratencs estem cansats de servir a interessos extramunicipals. Entenem que ja es l’hora de que es col·loquin per sobre d’aquells interessos els propis del municipi i dels seus habitants. I no volem que ens colin el nostre futur urbanístic i de creixement per la porta del darrera, com un tema sense importància. 

Per això diem clar i fort: ¿Ares?, No gràcies.  

Rosari Amador

Presidenta de l’A.VV. NUCLI ANTIC d’El Prat de Llobregat.

Quant a nucliantic

La nostra associació de veïns té els seus orígens un 24 de desembre de 1.990. Un grup de persones van decidir constituir la nostra associació de veïns i es van marcar unes fites de treball:  Col·laborà amb els poders públics per millorar els serveis del barri.  Promoure la celebració de festes i actes culturals per als seus associats.  Preservar els interessos dels veïns i petits negocis del nostre barri. Les persones que van arrancar aquesta aventura, fa uns 16 anys aproximadament, van ser: En Josep Antoni Puig i Rovira, en Ramón Ribas i Forgas, en Jordi Gili i Farrés, na Irene Pallarés, en José Antonio Florencio i Diañez i en Josep Mª Sardà i Boixadera. Abans de que aquest bloc entrés al món internauta, vam poder treballar sota les directrius de la única dona fundadora de la nostra associació: la nostra ex-presidenta na Irene Pallarés. Ella va saber engrescar a les persones que avui estem lluitant amb il·lusió per seguir mantenint viu l\'esperit d\'aquell 24 de desembre del 1.990.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.